De juiste rechtsvorm kiezen

De meeste ondernemers starten het bedrijf in hun eentje, als zzp’er. De meest voor de hand liggende keuze qua rechtsvorm is in dat geval de eenmanszaak. U heeft maximaal fiscaal voordeel dankzij de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek en MKB winstvrijstelling.

Start u een onderneming samen met een partner, dan heeft u de keuze tussen een vennootschap onder firma (VOF), een maatschap of een BV. Met een financier achter de hand die wel de lusten, maar niet de lasten van de onderneming wil dragen, is de commanditaire vennootschap (CV) naast de BV de meest voor de hand liggende keuze.

De rechtsvorm BV

Het belangrijkste verschil tussen de BV en de andere rechtsvormen is dat de eerste rechtspersoonlijkheid heeft. Dit houdt in dat de BV zelfstandig schulden en bezittingen heeft. Heeft u een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid, dus een eenmanszaak, VoF of maatschap, dan bent u persoonlijk aansprakelijk. De BV kan zelfstandig verplichtingen aangaan. Dit betekent dat de onderneming zélf eigenaar wordt van het bedrijfspand en andere bedrijfsgoederen, niet de ondernemer. Wilt u voor de eenmanszaak, VoF of maatschap een bedrijfspand kopen, dan wordt u privé gezamenlijk eigenaar van het pand.

Terug naar het overzicht
Bel ons op: 0900 2226868
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een accountantskantoor dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Accountant en maak een afspraak met de accountant in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.