Een bedrijfspand kopen

Een passende huisvesting kan van doorslaggevende betekenis zijn voor het succes van uw bedrijf. Maar waar komt het pand te staan en aan welke eisen moet het voldoen? Deze checklist geeft een leidraad.

Checklist bij de koop van een bedrijfspand

Goede bereikbaarheid is verreweg de belangrijkste eis. Een slechte bereikbaarheid leidt tot omzetverlies omdat klanten wegblijven, en tijdverlies omdat personeel en toeleveranciers er lang over doen om bij het bedrijf te komen. Let er daarom op dat een pand goed bereikbaar is met (vracht)auto, openbaar vervoer en fiets.

Voldoende parkeergelegenheid is eveneens essentieel. Hoeveel ruimte is er voor bedrijfsauto’s, auto’s van personeel en bezoekers, voor laden en lossen? En denk ook aan het gemeentelijke parkeerbeleid en de gevolgen daarvan voor het bedrijf, zoals de parkeerkosten en –tijden. Welke vergunningen zijn nodig, zijn er ontheffingen?

De grootte van het pand is afhankelijk van het aantal medewerkers en de bedrijfsactiviteiten. Gemiddeld kunt u uitgaan van 15 tot 25 vierkante meter per medewerker. Denk hierbij ook aan de arbowetgeving waaraan u moet voldoen. Daarnaast kan er voor specifieke functies extra ruimte nodig zijn, zoals een vergaderzaal, archief of printerruimte. Houd ook rekening met toekomstige uitbreiding.

Uw bedrijfspand is het visitekaartje van uw onderneming. Zorg er daarom voor dat het juiste beeld wordt opgeroepen bij klanten en let op de uitstraling: degelijk, luxueus, functioneel of juist creatief. Kijk ook of uw bedrijf aansluit bij de buurt en de ondernemingen die daar al zijn gevestigd. En is het een omgeving waarin uw personeel zich thuis zal voelen? Maar pas wel op: kies niet voor een duur pand alleen vanwege de mooie locatie en uitstraling. Kosten en baten moeten wel in evenwicht zijn.

De geschiktheid van een locatie is grotendeels afhankelijk van de sector waarin uw bedrijf actief is. De binnenstad is voor een vervoerder geen handige plek, maar voor bijvoorbeeld een horecabedrijf weer wel. Let op: een verhuizing naar een andere regio kan de kosten soms aanzienlijk drukken, bijvoorbeeld dankzij aanmoedigings- en investeringspremies of lagere loonkosten. Controleer ook hoe het gesteld is met de veiligheid van de buurt waar het pand staat.

Terug naar het overzicht
Bel ons op: 0900 2226868
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een accountantskantoor dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Accountant en maak een afspraak met de accountant in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.